Logo Evolve

Evolve is opgezet om mensen te begeleiden op het gebied van training, voeding en leefstijl. Door middel van een app heb je altijd jouw personal coach op zak.

06 14 19 93 90 Bredestraat 22, 6631 BC Horssen Ma - Za: 08.00 - 18.00
Volg ons
Voedingsadvies

Voedingsadvies

De juiste voeding is onmisbaar in een gezonde leefstijl. Het heeft een positieve invloed op je gezondheid, je voelt je energieker, het bevordert je prestaties en je hebt een kleinere kans op diabetes, kanker en ziekten van uw hart en bloedvaten, zoals een beroerte of hartaanval.

Daarnaast is de juiste gezonde voeding essentieel als je een sterk en fit fysiek wilt bereiken en behouden.

Inhoudsopgave

Waarom is het zo belangrijk om gezond te eten? 

Je lichaam gebruikt de gezonde voeding als brand- en bouwstoffen in het dagelijks leven. Macro en micronutriënten, mineralen, vezels en vitamines heb je nodig om bijvoorbeeld spiermassa op te bouwen of je energieker te voelen, maar ook om je te beschermen tegen bepaalde ziektes door je immuunsysteem op peil te houden.

Wanneer je te vaak ongezond eet kan dit negatieve gevolgen hebben. Hiermee loop je het risico om overgewicht te krijgen en daarmee vatbaarder te zijn voor ziektes.

Wat is ongezonde voeding en waarom is het belangrijk om te kijken naar voedselkwaliteit? 

Gezonde voeding is in te delen aan de hand van de voedselkwaliteit. Er zijn een aantal eigenschappen die een voedingsmiddel minder kwalitatief kunnen maken:

  • Het veroorzaakt buikklachten.
  • Hindering van de opname van bepaalde voedingsstoffen
  • Ontstekingen
  • Schadelijke ingrediënten
  • Lage verzadigingsindex
Buikklachten

De voornaamste oorzaken voor buikklachten zijn allergieën en intoleranties welke het meeste te maken hebben met een verstoring in je spijsvertering.

Deze allergieën en intoleranties kunnen ook zorgen voor een slechte opname van andere voedingsmiddelen. Hierdoor kun je een tekort oplopen in voedingsstoffen. Zo’n tekort kan negatieve gevolgen hebben, zoals bloedarmoede, vermoeidheid of een verhoogd risico op andere ziekten.

Hindering van de opname van bepaalde voedingsstoffen

Het is mogelijk om een voedingstekort op te lopen wanneer je teveel eenzijdig eet. Dit heeft te maken met antinutriënten. Antinutriënten blokkeren de opname van andere vitamines of mineralen en komen voor in granen, peulvruchten en groenten. Een voorbeeld van een antinutriënt is fytinezuur.

Een voedingstekort kun je compenseren door af te wisselen in je voedingspatroon. Door goed en gevarieerd te eten en je voeding op een goede manier te bewaren en bereiden, verlaag je de inname van deze stoffen en verlaag je het risico op voedingstekorten.

Hoe verminder je het effect van de antinutriënten?

  • Fermentatie
  • Weken
  • Verhitten
  • Koken
Schadelijke ingrediënten
Omega-6 vetzuren

Wanneer de omega-6 / omega-3 ratio teveel uit balans is, kan dit negatieve gevolgen hebben. Denk hierbij aan verschillende ontstekingen in het lichaam en schadelijke kettingreacties in onze celmembranen.

Dit kan bijdragen aan ernstige ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, artritis, depressie en zelfs kanker. Het is dus verstandig om op te passen voor bewerkte oliën of margarines die veel omega-6 vetzuren bevatten.

Plantaardige oliën zoals olijfolie en kokosolie zijn wel gewoon gezond om te gebruiken. Ze hebben een betere balans qua vetzuur.

Transvetten

Transvetzuren zijn chemisch aangepaste vetten om daarmee de houdbaarheid te verhogen en ze in vaste vorm te houden bij kamertemperatuur. Er is een verschil tussen natuurlijke transvetten en kunstmatige transvetten. Natuurlijke transvetten komen in dierlijke producten voor, terwijl kunstmatige transvetten in plantaardige producten voorkomen.

Kunstmatige transvetten zijn zeer toxisch en worden geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende ziekten, zoals hartziekten, kanker, diabetes en obesitas. Kunstmatige transvetzuren komen voor in veel bewerkte voedingsmiddelen zoals plantaardige oliën, koek, margarine en allerlei soorten junk-/fastfood.

Bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen hebben naast de hierboven beschreven ingrediënten ook nog andere ingrediënten die beter vermeden kunnen worden. Denk aan teveel suiker, glucose-fructosestroop en zout. Hoe meer ingrediënten een product heeft, des te meer het bewerkt is. Als er meer dan drie ingrediënten op de verpakking staan die je niet kent, kun je ervan uitgaan dat het voedingsmiddel bewerkt is. Een product heeft dan weinig meer over van zijn natuurlijke vorm.

Bewerkte voeding is niet altijd per definitie slecht.  Producten als kaas, kwark en yoghurt zijn ook bewerkt. Je kunt geen kaas of yoghurt uit de natuur halen. Het zijn bewerkte producten, echter betekent dit niet dat ze ongezond zijn.

Lage verzadigingsindex

Bewerkte voedingsmiddelen hebben meestal een lage verzadigingsindex (ze verzadigen niet goed). Onze eetlust geeft de voorkeur aan voedingsmiddelen die zoet, zout en vet zijn. Ons brein weet namelijk dat dit veel energie bevat om te kunnen overleven.

Meloen bevat bijvoorbeeld in verhouding weinig calorieën voor het volume dat het bevat. 1 snee brood van 35 gram staat gelijk aan 250 gram watermeloen. De meloen zal sneller verzadigen dan het brood, wanneer je voor dezelfde hoeveelheid calorieën gaat.

Producten met een hoge verzadigingsindex: Kipfilet, Skyrr, (donkere) groenten, pompoen, aardbeien, enzovoorts.

Producten met een lage verzadigingsindex: Kipnuggets, whey eiwit poeder, magere yoghurt, olie/boter, suiker, de meeste bewerkte voedingsmiddelen.

Gezonde voeding met een hoge voedsel kwaliteit

Gezonde voeding betekent: een voedingspatroon met verse voedingsmiddelen, die zo min mogelijk zijn bewerkt.

Voorbeelden hiervan zijn (wortel)groenten, fruit, peulvruchten, vlees, vis, eieren en bepaalde graansoorten. Aangevuld met minimaal bewerkte producten zoals bijvoorbeeld gefermenteerde zuivel (magere kwark) en soja (tempeh).

Deze voedingsmiddelen bevatten veel micronutriënten, zitten niet bomvol met suiker, zout, geraffineerde vetten en zijn niet laag in eiwit, vezels en omega-3 verzuren. Daarbij zijn gefermenteerde voedingsmiddelen goed voor je darmflora.

Daarnaast is er niks mis met koolhydraten. Het probleem van deze producten is echter wanneer je kijkt naar gezondheid dat ze vaak bewerkt zijn. Koolhydraten zijn dus niet direct dikmakers, maar er teveel van eten wel. Je gaat omdat het vaak bewerkt eten is en belonend werkt voor je brein al gauw boven je energiebalans eten.

Vetten uit vlees, vis, eieren, avocado, kokos en noten, zijn erg voedzaam. Wat nog steeds veel naar voren komt als discussie, zijn de verzadigde vetten en je cholesterol. Er is echter geen significant bewijs dat verzadigde vetten en cholesterolrijke producten slecht voor je gezondheid zijn.

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende vezelrijke producten eet. (Groentes & fruit) We hebben meerdere soorten vezels, die allemaal een rol hebben bij het onderhouden van een gezonde darmflora.

Mijn visie

Het draait altijd om de dosis van een bepaald voedingsmiddel in combinatie met andere andere risicovolle leefstijlfactoren (ongezonde eetgewoontes, veel stress, slaaptekort, roken, etc.).Bij langdurig gebruik van ‘risicovolle’ voedingsmiddelen kan de combinatie elkaar zo versterken dat dit kan leiden tot bepaalde gezondheidsproblemen.

Mag je dan dus niks ‘ongezonds’ meer eten? Integendeel! Ik geloof er heilig in dat het gaat om de juiste balans in je leefstijl en het voedingspatroon. Wanneer jij zorgt dat je voldoende beweegt, slaapt en daarnaast je micronutriënten, mineralen, vezels en vitamines binnenkrijgt, dan kun je gerust een keer die heerlijke pizza of dat patatje oorlog naar binnen werken. Let er wel op dat het grootste gedeelte van je voedingspatroon bestaat uit echt en natuurlijk voedsel, om je lichaam daarmee op een juiste manier te voeden.

It’s all about balance!

Aan de slag!

Heb jij na het lezen van deze blog motivatie gekregen om met jouw voeding en gezondheid aan de slag te gaan? Wij helpen jou graag bij het behalen van je doelen, of dit nu meer spiermassa is of een fitter en gezonder lichaam.

Laat je mailadres achter in ons contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! Voor meer informatie omtrent het voedingstraject kun je op de onderstaande button klikken.